Deze Corona-apps worden in het buitenland gebruikt

Waar de corona-app in Nederland voor nu nog even op zich laat wachten, zijn deze in het buitenland al volop in gebruik. De applicaties maken gebruik van tracking software om de verspreiding van het virus in te perken. Hiermee wordt voor het eerst op grote schaal technologie ingezet voor het controleren van een (pan)epidemie. Wereldwijd was Singapore een van de eerste landen die begon met contract-tracking middels technologie. App gebruikers krijgen een waarschuwing als ze in contact zijn geweest met een besmet persoon. Hier door werd de app “TraceTogether” maar door 1 op de 5 inwoners geïnstalleerd.

In Zuid-Korea daarentegen zijn er ondertussen meerdere ‘corona’ apps en de apps zijn hier razend populair, waarbij de app ‘100m’ favoriet is. Zowel in Australië (COVIDSafe), als in India (Aarogya Setu) gebruiken de applicaties bluetooth voor het traceren van appgebruikers. De Indiase app signaleert bovendien zogenaamde Covid-19 infectie “hotspots” middels gps-signalen. India heeft de app zelfs verplicht gesteld voor onder andere overheidsmedewerkers en bezorgers.

Israël gaat nog een stapje verder. Naast de vrijwillig te installeren app “HaMagen”, die een waarschuwing afgeeft als je in contact bent geweest met een besmet persoon (inclusief de tijd en locatie waarop dit plaats heeft gevonden), controleert de inlichtingendienst bij wie besmette personen in de buurt zijn geweest via hun smartphone. Deze anderen worden gemeld bij de overheid en bij de politie. Zij kunnen op hun beurt controleren of burgers zich aan de verplichte thuisisolatie die hierop volgt houden.

Dichter bij huis was IJsland net als Singapore een vroege vogel op het gebied van corona-apps en het eerste land in Europa dat technologie inzette naast de ‘reguliere’ maatregelen om de verspreiding van Covid-19 in te dammen. Zij gingen in april live met de app “Rakning C-19”. In mei volgde Noorwegen met de “Smittestop” app die meet of een persoon vijftien minuten of langer dichter dan twee meter bij een besmet persoon in de buurt is geweest. Hoewel de app niet voor elke telefoon even geschikt bleek, is deze in een paar dagen tijd toch door een aanzienlijk deel van de Noorse bevolking gedownload.

Hoe effectief zijn deze apps?

Het grootste probleem omtrent corona-apps is het hoge percentage van de bevolking die de app moet downloaden voordat deze optimaal werkt. Een belangrijke voorspeller voor het downloaden van een tracking app is het vertrouwen van een persoon in de overheid, aldus persbureau Reuters. De voornaamste reden voor het niet downloaden heeft, niet geheel onverwachts, grotendeels te maken met privacy overwegingen. In IJsland werd aangegeven dat de app effectief kan zijn als extra hulpmiddel naast de reguliere maatregelen maar dat alleen een app niet voldoende is. Hoe en of tracking software in de toekomst ingezet gaat worden op het gebied van virusuitbraken is om deze reden nog onduidelijk. Al dan niet in zijn huidige vorm lijken er in ieder geval mogelijkheden te zijn voor het gebruik van technologie in de bestrijding van een epidemie.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *