DigiTaLenten ontwikkelen COVID dashboard

In het begin van de coronacrisis ontstond er bij veel organisaties behoefte naar goede en actuele informatie over de landelijke ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Veel van die organisaties gingen zelf aan de slag om informatie te verzamelen, maar dat bleek onhandig en onvolledig. Hoe zorg je ervoor dat iedereen dezelfde informatie tot zijn of haar beschikking krijgt? DigiTaLenten Emiel en Mathijs hebben hiervoor een dashboard ontwikkeld dat alle relevante en actuele corona-informatie weergeeft.

Emiel Sanders en Mathijs Birze hebben alle beschikbare informatie, zoals bijvoorbeeld het aantal bekende besmettingen en IC capaciteit, gebundeld in een overzichtelijk dashboard. Het unieke aan hun dashboard is dat de informatie ook op regionaal niveau weergegeven wordt. Dit is vooral handig voor organisaties die een belangrijke rol spelen in deze crisis zoals veiligheidsregio’s, ziekenhuizen, gemeenten en GGD’s, zodat zij zich goed konden voorbereiden. In het begin van de crisis was het dashboard vooral gefocust op het weergeven van het aantal besmettingen en de actuele IC capaciteit. Inmiddels is de situatie langzaam onder controle, dus is naast het bestaande dashboard ook de Uitbraakmonitor te vinden op de website. Deze is vooral gericht op het weergeven van actuele informatie over waar het virus eventueel weer oplaait zodat nieuwe eventuele uitbraken snel opgespoord kunnen worden. Je kunt nu bijvoorbeeld makkelijk de trend van de afgelopen twee weken in een bepaalde gemeente bekijken op het dashboard, waarbij de aaneengesloten dagen met besmettingen wordt weergegeven.

In het dagelijks leven helpen Emiel en Mathijs veiligheid- en crisisorganisaties om slimmer informatiegestuurd te werken. Ze waren dus al bekend met de doelgroep van hun dashboard en konden zo goed inschatten welke informatie de doelgroep nodig had. Ze zijn klein begonnen: al na een week stond de eerste versie van het dashboard live. Dit is dan ook iets wat ze uit de afgelopen periode meenemen naar de toekomst. Een nieuw project hoeft niet direct groots te zijn. Misschien is het wel beter om gewoon ergens te beginnen en vanuit daar verder te ontwikkelen. Hierbij is het belangrijk om goed te luisteren naar feedback van de doelgroep: waar hebben zij nu behoefte aan en hoe kun je dat snel maar ook veilig implementeren?

Daarnaast heeft de crisis zich natuurlijk ook van dag tot dag ontwikkeld over de afgelopen maanden, en er is veel nieuwe data beschikbaar gekomen waarmee Emiel en Mathijs het dashboard regelmatig updaten. Het hele proces, van het idee tot het ontwikkelen en communiceren, hebben ze zelf uitgevoerd. Daarbij heeft het geholpen om de eerste versie van hun dashboard al snel te delen in hun netwerk. Hierdoor kregen ze veel bruikbare tips die ze gelijk konden verwerken in het dashboard, waardoor het voor de gebruikers een zeer gewaardeerd hulpmiddel werd. De snelheid waarmee hun dashboard werd opgepikt heeft ze wel (positief) verrast.

Vanuit de Digitale Lente gezien is dit weer een mooi voorbeeld hoe digitale hulpmiddelen ingezet kunnen worden bij een landelijk probleem. Door organisaties van dezelfde juiste informatie te voorzien op een simpele en overzichtelijke manier kunnen zowel landelijke als regionale beslissingen sneller gemaakt worden.

Het dashboard is te raadplegen via www.coviddashboard.nl en is bijvoorbeeld ook te ontsluiten voor je eigen website! Voor de actuele updates rondom het dashboard kun je via de Linkedin pagina van Emiel op de hoogte gehouden worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *