Dit is alles wat je moet weten over de Nederlandse corona-app!

Wereldwijd worden er al een aantal corona-apps aangeboden vanuit verschillende overheid, waar we in dit artikel al eerder over schreven. Nu is dan ook Nederland aan de beurt! Maar wat weten we over deze app?

Begin juli zullen enkele honderden inwoners van Twente de app testen, waarna de overheid half juli beslist of de app ook voor de rest van het land wordt ingevoerd. De technologie waarmee de app wordt gemaakt, wordt aangeboden door Google en Apple, net zoals de apps van veel andere landen. Dit zorgt ervoor dat de app straks verbinding tussen verschillende soorten telefoons kan maken. De app houdt namelijk bij welke andere telefoons waarop de app geïnstalleerd staat langer dan tien minuten in jouw nabijheid zijn (geweest). 

De app is geïntegreerd met de GGD. Wanneer iemand positief test op corona, wijst de GGD die persoon via de app een unieke code toe, die vervolgens naar een geanonimiseerde lijst wordt doorgestuurd. Als jij in de afgelopen twee weken in de buurt bent geweest van iemand die besmet blijkt te zijn met het virus, geeft de app een advies over wat je kunt doen, bijvoorbeeld je laten testen of in zelfquarantaine gaan. Hierbij wordt rekening gehouden hoe lang de besmette persoon in jouw buurt is geweest, en hoe dichtbij deze persoon is geweest.

Om andere telefoons in jouw buurt te detecteren wordt bluetooth gebruikt. Uit een test bleek dat deze methode voor ten minste 75% betrouwbaar is. Om iets te kunnen zeggen over de effectiviteit van de app op grote schaal, moeten eerst veel Nederlanders de app downloaden.

In veel andere Europese landen zijn  vergelijkbare apps al langer beschikbaar. Het is de bedoeling dat al deze apps op elkaar aangesloten worden, zodat bijvoorbeeld de Nederlandse app ook tijdens de zomervakantie besmette mensen uit andere landen registreert. 

Om te privacy te waarborgen zendt je telefoon via de app steeds verschillende identificatienummers uit, waardoor het heel lastig is om ze te herleiden naar een persoon. Wanneer een gebruiker positief wordt getest op corona, kan diegene ervoor kiezen om zijn identificatienummers van de afgelopen twee weken naar de server te uploaden. Iedere telefoon waarop de app geïnstalleerd staat haalt vervolgens iedere dag alle besmette identificatienummers op, waardoor gecontroleerd wordt of er een match is geweest tussen de telefoon en een besmet persoon.

De GGD blijft overigens natuurlijk gewoon doorgaan met het uitvoeren van contactonderzoek wanneer iemand besmet blijkt te zijn. De app is bedoeld ter aanvulling op niet onderzoek, niet als vervanging. Je bent dan ook niet verplicht om de app te downloaden! Nog meer weten? Lees dan hier nog meer over de aankomende app.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *