Gemeente Breda lanceert slimme druktemeter

De gemeente Breda wil haar inwoners niet ontmoedigen om naar de stad te komen, om zo lokale ondernemers te blijven steunen. Maar dit moet natuurlijk wel op een verantwoordelijke manier: met gepaste afstand en genoeg ruimte voor iedereen. 

Om te voorkomen dat de binnenstad volstroomt met shoppende mensen biedt de gemeente Breda een wel heel slimme oplossing. Ze hebben er namelijk een Drukte Meter gelanceerd, die door middel van camerabeelden, sensoren en toezicht in het centrum aangeeft hoe druk het is. Inwoners kunnen voor hun geplande bezoek aan de stad een whatsappje sturen naar een 06-nummer, waarna ze direct een reactie krijgen met informatie over de huidige drukte in het centrum. Het ‘stoplicht’ staat dan ofwel op groen, oranje of rood. Bij groen is het rustig en kun je gerust komen mits je afstand tot elkaar houdt. Wanneer het stoplicht oranje is, is het iets drukker dus wordt aangeraden om alleen te komen als het noodzakelijk is. Bij een rood stoplicht is het centrum vol en worden delen ervan afgesloten. Zo kunnen inwoners vooraf een afweging maken om de binnenstad te bezoeken of het uit te stellen tot een rustiger moment. Lees hier meer over de Drukte Meter in Breda en over hun andere maatregelen om drukte in de stad te voorkomen.

Op dit moment wordt het systeem alleen gebruikt voor de binnenstad, maar wanneer er behoefte is in andere gebieden willen ze het gaan uitbreiden. Wellicht is dit een goed voorbeeld voor andere gemeenten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *