Het gebruik van Virtual Reality in de behandeling van psychologische klachten

Als gevolg van de COVID-19 uitbraak was de intensive care in Nederland maximaal bezet. Een opname op de intensive care afdeling kan een grote indruk achter laten op een patiënt. Virtual Reality wordt steeds vaker gebruikt voor het behandelen van voormalig IC patiënten die klachten overhouden als gevolg van de opname. EenVandaag ging vorig jaar in op het probleem hoe de helft van alle patiënten die op de IC heeft gelegen hier na nog opname nog fysieke en psychische klachten aan overhoudt, maar ook hoe het gebruik van VR kan helpen. Wellicht een goede behandeling, ook met de veranderde omstandigheden, voor het toegenomen aantal herstellende  IC patiënten met blijvende klachten?

Het gebruik van Virtual Reality in de zorg wordt al een aantal jaren toegepast en onderzocht binnen de behandeling van psychologische en psychiatrische klachten. Hierbij kunnen specifieke omgevingen en situaties worden nagebootst door computers en software. De patiënt kan met behulp van een VR-bril in deze driedimensionale gecreëerde wereld interacteren met de omgeving en situatie waarbij de patiënt de controle behoudt.  De patiënt kan op deze manier worden blootgesteld aan specifieke angsten, zoals hoogtevrees, trauma’s of agressie zonder daarvoor in een onwenselijke situatie te moeten verkeren. Toch werkt deze manier van blootstelling doordat de VR omgeving al snel door het brein wordt aangenomen als nieuwe situatie. Het gebruik van VR behandelingen wordt onder andere bij VR mental health Lab van het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) in Groningen en bij andere medische instellingen in Nederland toegepast.

Voor  patiënten die klachten ervaren na een IC-opname kan een IC afdeling worden gesimuleerd zodat psychologen en onderzoekers patiënten kunnen meenemen in hun nare herinneringen. Doordat deze vorm van behandeling laagdrempelig is, specifiek op de persoon kan worden afgestemd en de patiënt veel controle behoudt, heeft deze methode grote potentie. Hierdoor zijn momenteel veel mogelijkheden op dit gebied in ontwikkeling.

Voor meer informatie over VR therapie en het Post Intensive Care Syndroom, bekijk hier het item van EenVandaag van vorig jaar. Of neem voor meer informatie over VR therapie en de meerdere toepassingen in de zorg een kijkje op https://vrmentalhealth.nl/

Weet jij nog meer mogelijkheden hoe VR in deze tijd zou kunnen helpen? Of ben (of ken) jij iemand die hier mee bezig is? We komen graag in contact om hier meer over te horen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *