Hoe technologie kan helpen in de nieuwe 1,5 meter samenleving

Deze week zijn de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan versoepeld. Steeds meer openbare ruimtes zijn weer toegankelijk voor meer mensen, mits er anderhalf meter afstand gehouden kan worden. Dit vraagt natuurlijk om de nodige aanpassingen. Om de veiligheid van zowel medewerkers als bezoekers te garanderen in deze nieuwe 1,5 meter-economie zetten verschillende sectoren (vernieuwende) technologische middelen in.

Zo geven sensoren op het toilet in horeca via een stoplicht aan wanneer het toilet vrij is. Op die manier hoeven er nooit teveel mensen in een kleine ruimte te zijn. Is het toilet bezet, dan staat het stoplicht op rood, en anders op groen.

Ook is er een nieuw inkloksysteem voor horecapersoneel ontwikkeld. In dit systeem moet de werknemer wanneer hij inklokt een aantal vragen beantwoorden om te controleren of hij geen coronasymptomen heeft. Dit is namelijk een verplichte maatregel nu restaurants weer open mogen. Bijkomend voordeel door dit digitaal te doen, is dat de antwoorden direct geregistreerd worden bij het RIVM.

Met de versoepelingen ben je als gast alleen welkom bij een restaurant wanneer je geen symptomen van corona vertoont. Drie ondernemers uit Woerden hebben daarom de TemperatuurCheck ontwikkeld: een tablet die binnen 2 seconden je lichaamstemperatuur kan meten.

In openbare ruimtes, bijvoorbeeld in gemeentehuizen of bibliotheken, kan de Aura Aware ingezet worden. Dit is een scherm wat op een balie geplaatst wordt, en die met behulp van sensoren aangeeft wanneer iemand dichterbij dan anderhalve meter komt. Als waarschuwing kun je zelfs een alarm hiervoor instellen. 

Voor gemeentes is het belangrijk om goed zicht te hebben op de bezoekersaantallen in publieke ruimtes zowel binnen als buiten. Om de drukte en afstand op openbare plekken zoals parken of pleinen in de gaten te houden gebruiken verschillende gemeentes daarom camera’s met slimme sensoren. Deze camera’s meten hoeveel mensen er binnen een bepaald gebied zijn en hoeveel afstand er wordt gehouden. Wanneer het te druk wordt, kan de gemeente ingrijpen.

Ook binnen in publieke ruimtes moet de overheid bezoekersaantallen kunnen monitoren. Hiervoor wordt Ocular gebruikt. Dit is een digitale bezoekersteller met een display waardoor inwoners kunnen zien of het veilig is om naar binnen te gaan of dat zij nog even moeten wachten.

De versoepeling van de maatregelen zorgt er ook voor dat meer mensen weer tegelijkertijd op kantoor mogen werken. Ook daar is het belangrijk dat afstand bewaard wordt. In België gebruiken ze hiervoor de Rombit, een slimme armband die gaat piepen wanneer werknemers te dicht bij elkaar komen.

Weet jij nog meer digitale toepassingen die helpen om de nieuwe anderhalfmeter-samenleving vorm te geven? Laat het ons weten via digitalelente@newnodes.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *