Online colleges voor ouderen

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan organiseert interactieve online colleges voor leergierige senioren. Deze colleges, met diverse onderwerpen, worden gegeven door studenten. Het doel is om generaties te verbinden door middel van kennis. Dit gebeurt allemaal digitaal.

Online colleges

Normaal gesproken vinden de colleges plaats op locaties zoals buurthuizen, bibliotheken en verpleeghuizen. Vanwege de corona-uitbraak werd Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan helaas gedwongen te stoppen met het aanbieden van deze fysieke colleges. Dit is verdrietig nieuws voor diegenen die zich eenzaam voelen en goede, uitdagende gesprekken moeten missen. Daarom heeft Oud Geleerd Jong Gedaan besloten online colleges aan te bieden. Juist nu is het belangrijk om de hersenen te prikkelen en actief te houden. Op de website zijn online colleges met verschillende onderwerpen te vinden, zoals geschiedenis, psychologie en muziek. Deze colleges kunnen op ieder moment worden afgespeeld, maar ze ontbraken aan de interactie die juist zo mooi is. Om deze reden organiseert Oud Geleerd Jong Gedaan inmiddels ook live online colleges, waarbij deelnemers online in gesprek gaan met een studentdocent en elkaar.

De reacties 

Wij vroegen Lisette de Groot, operationeel manager van Oud Geleerd Jong Gedaan, naar de reacties op de online colleges van zowel de deelnemers als de studentdocenten. Zij vertelt ons dat deze heel positief zijn. “Men vindt het leuk ondanks de coronacrisis toch cognitief uitgedaagd te worden. Omdat we verschillende onderwerpen beschikbaar hebben (en er nog veel meer volgen!) zit er voor iedereen wel iets interessants bij. Onze studentdocenten vinden het fijn bij te kunnen dragen aan het verbeteren van de situatie van kwetsbare groepen tijdens de coronacrisis. Ook zij mogen niet meer op bezoek bij hun grootouders en missen het contact met de deelnemers tijdens hun colleges. De online colleges geven hen de mogelijkheid iets te betekenen voor ouderen. Daarbij vinden ze het erg leuk om te praten over hun vakgebied!”

Toekomstplannen

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan is van plan om online colleges aan te blijven bieden aan senioren die aan huis gebonden zijn of in regio’s waar geen studentdocenten beschikbaar zijn. Op deze manier hopen zij alle leergierige ouderen in Nederland te bereiken. Toch staan zij ook weer te trappelen om fysieke colleges te organiseren. Het sociale aspect van de colleges, het contact met de studentdocent en tussen deelnemers onderling, is een belangrijk onderdeel van de activiteit.

Wil je meer zien over Oud Geleerd Jong Gedaan?

Bekijk hier een video van Brandpunt+ over Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan, waar studentdocent Joris van Dijk en een aantal deelnemers hun ervaringen delen. Of bekijk hier een video van Koffietijd. Ben jij student of recentelijk afgestudeerd en heb je interesse om te starten als studentdocent? Of wil je meer informatie over de colleges? Kijk dan op de website van Oud Geleerd Jong Gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *